Sayfalar

23 Ocak 2013 Çarşamba

Real Time Web Uygulamaları (Fire Base)

HTML 5 teknolojilerinin sağladığı imkanlarla performanslı web uygulamaları yapmak kolaylaşıyor. Özellikle websocket kullanılarak real-time veri transferi yapılabiliyor. Web uygulamalarında multi user etkileşimi sağlamak için kullanılan teknolojiler ajax aracılığı ile haberleşebiliyordu. Ama web serverlar verilerin kullanıcılar arasında transferini veritabanı ile sağlıyor. Buda performans açısından oldukça kötü sonuçlar verebiliyor.  Real time oyunlar için flash gibi ekstra plug inler gerekiyordu.

Web Socket kullanılarak artık real time veri transferi yapabiliyoruz. Bu teknolojiyi kullanarak server tarafının hizmetini sağlayan bir üründen bahsedeceğim. Firebase gerçek zamanlı server taraflı hizmet veren bir ürün. Yani siz client tarafta javascript ile göndermek isteiğiniz veriyi bu hizmetle kolayca diğer clientlere dağıtabiliyorsunuz.

Mesela performanlı bir chat uygulaması veya multiplayer bir oyun yapmak istiyorsanız bu hizmetten yararlanabilirsiniz. Sitesinde interaktif tutoriallar mevcut. Küçük javasciptlerle kolay bir şekilde olay tabanlı kod yazabiliyorsunuz.

Firebase sitesine bu linkten ulaşabilirsiniz . Tabi ki bu hizmetin bir karşılığı var.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder